Welcome to Our Website

Doktorlar Mideye ve Böbreklere Zarar Verdiğinden Emin: Çay İçerken Bu Hatayı Yapmayın

Türkiye’de asırlardır en çok tüketilen içecekler arasında yer alan çay, günde milyonlarca litre içilmeye devam ediyor.

İnsanlık tarihine Çin’den yayılan çay, bugün dünyanın birçok bölgesinde Türkiye ile anılır hale gelmiş durumda. Öyle ki Türkiye’de birçok atasözü ve deyim, çay içmek üzerine ortaya çıkmış durumda. Peki milyonlar tarafından sevilen çayın zararları neler?

HEMEN ÇAYDANLIĞINIZI KONTROL EDİN

Herkes tarafından çay denilince akla gelen ilk zararlı detay şeker olmakta. Bu nedenle son yıllarda birçok çay tiryakisi, şekersiz tüketime alışarak çayın zararını ortadan kaldırsa da, bu içeceklerle ilgili tek tedirgin eden taraf şekerden ibaret değil.

Maalesef evlerde ya da kafelerde kullanılan çaydanlıklar da çayın sağlığa olan etkilerinde belirleyici durumda. Çayların sağlığa olası etkileri üzerinde araştırma yürüten bilim insanları, çay tiryakilerinde sık sık rastlanılan sağlık sorunlarının önemli bölümünün kullanılan çaydanlıkla ilintili olduğunu tespit etti.

Koyu ve dökülebilen malzemeler ile kaplanan çaydanlıklar, kullanım süreleri yılları bulmaları halinde mantar ve bakteri üretimine başlıyor. Her ne kadar dışarıdan bakan bir göz ile tespit etmesi pek kolay olmasa da, bu tür çaydanlıkların içerisinde demlenen çaylarda çok sayıda bakteri ve mantar çoğalıyor ve düzenli olarak tüketilen çay ile birlikte vücuda giriş yapıyor.

SAĞLIKSIZ ÇAYDANLIKLAR NASIL ANLAŞILIR?

Vücuduna yönelik olumsuz etkileri başlangıçta hissedilmese de, ev içerisinde düzenli olarak tüketilen çay nedeniyle maruz kalınan bakteri ve mantarlar, bir süre sonra insan sağlığında büyük bozulmalara neden oluyor. Gıda zehirlenmesi ve sindirim sistemi enfeksiyonlarına kadar giden sağlık bozukluklarına neden olan yanlış çaydanlık kullanımının önüne geçmekse oldukça basit.


Sıcak su ve çay bileşenleri, çaydanlığın demliği ile temas ettiğinde mide ve böbrek fonksiyonlarına zarar verebilecek tanenler ve oksalat tuzları oluşuyor. Bu nedenle çay demlemeden önce her zaman çaydanlığın kendisini ve demlik bölümünü iyice durulayarak tüm izleri tamamen ortadan kaldıracak şekilde yıkamalısınız.

Şayet sizlerin de kaplaması oldukça kalın ve döküntülü bir çaydanlığı varsa, bir an önce bu çaydanlıktan kurtulmalı ve sağlığa uygun olarak üretim yapılan firmaların çaydanlıklarını tercih etmeniz gerekmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir